Studeren en leren op latere leeftijd

Door: Klaas van der Vegt

Studeren op latere leeftijd, waarom zou je het doen? Waarom doen anderen het? Onze collega Klaas heeft zijn ervaringen met studeren boven de vijftig jaar op papier gezet. Hij hoopt hiermee anderen te helpen om de eerste stap te zetten in het kiezen van een extra opleiding.

Studeren en leren op latere leeftijd

Wanneer je boven de vijftig bent, waarom zou je dan nog gaan studeren of nieuwe dingen leren? Jaren geleden had ik gezegd, dat is zeker niet aan mij besteed. Echter, gedwongen door omstandigheden had ik niet veel keuze. Reorganisatie en inkrimping bij het bedrijf waar ik toen werkte,  zorgende voor een mogelijkheid om te gaan leren, met als doel om een andere baan te kunnen vinden. Een andere mogelijkheid was, om niets te doen en maar gaan afwachten wat de toekomst ging brengen. Ik koos voor de eerste optie, druk aan de studie.

Dit viel in het begin zeker niet mee, maar na een aantal maanden begon ik het zelfs erg leuk te vinden. Eigenlijk logisch, want ik had natuurlijk een studie gekozen welke ik interessant vond. Na het einde van mijn loopbaan in dit bedrijf, duurde het niet lang voor dat ik ander werk vond. Dit voornamelijk door het behalen van een aantal certificaten die noodzakelijk waren voor deze baan.

Ook in mijn huidige werk ben ik nog steeds aan het leren. Ik heb een paar redenen op een rij gezet die daarin leidend zij:

  • Het volgen van de arbeidsmarkt;
  • Het kunnen blijven werken in mijn eigen sector;
  • Het veranderen van het werkpakket;
  • Alle veranderingen in de maatschappij.

En de belangrijkste reden: Omdat ik het leuk vind!

Gelukkig is mijn huidige werkgever ook van mening dat “een leven lang leren/ontwikkelen” zeer belangrijk is voor zowel het bedrijf als wel voor de medewerker. Hij biedt dan ook alle medewerking voor het volgen van opleidingen en trainingen. Ik snap dat niet iedereen die luxe heeft, maar het heeft mij enorm veel gebracht.

Ik raad iedereen aan om een opleiding, cursus of training te volgen naast hun baan. Doe iets wat bij je past, waar je binnen je huidige of toekomstige functie wat aan hebt, maar doe vooral wat je leuk vindt! Ik kan dan ook beamen dat het blijven ontwikkelen en ontplooien van jezelf één van de belangrijkste motivaties is om met plezier aan het werk te kunnen blijven.

Voor meer informatie kijk hier eens naar.

Klaas van der Vegt

Januari 2021