Werk en topsport combineren

Een kijkje achter de schermen. door Cheryl de Jong

Sven Kramer, Marianne Vos, Virgil van Dijk, Jutta Leerdam. Voor bijna alle Nederlanders zijn dit hele bekende namen. Wat hebben ze gemeen? Topsport! Nederland kent veel sporters die binnen hun discipline in de top meedoen. Helaas is het zo dat je in Nederland maar van een paar sporten daadwerkelijk je beroep kan maken. De meeste atleten moeten naast hun topsport “een daytime job” hebben om te kunnen leven. Ik ben één van die atleten en vertel graag hoe ik mijn baan combineer met mijn topsportcarrière.

Cheryl de Jong

Cheryl de Jong ( links) in actie op het NK schermen 2023

Op mijn 14de ben ik de topsport ingerold toen ik de uitnodiging ontving om op Papendal te komen trainen. Sinds die tijd staat mijn leven in het teken van het schermen. Europese- en wereldjeugdkampioenschappen, nationale en internationale medailles, verschillende blessures, pieken en dalen, alles is in de afgelopen jaren voorbijgekomen.

De middelbare school en mijn studie heb ik altijd heel goed kunnen combineren met het schermen. Ik koos namelijk voor scholen die topsport faciliteren. Zo heb ik op een HAVO Topsport Talentschool gezeten waar bijvoorbeeld mijn roosters aangepast konden worden aan mijn train- en wedstrijdschema. Vervolgens heb ik mijn examenjaar op deze school kunnen splitsen. Ook de keuze van een vervolgstudie was compleet gebaseerd op het kunnen blijven combineren van onderwijs volgen en het bijwonen van trainingen en wedstrijden. De keuze viel hierdoor vrij gemakkelijk op een studie aan de Johan Cruyff Academy (JCA). Een klas vol andere topsporters, veel zelfstudie en alle faciliteiten om naast de sport dat gewilde diploma te behalen. De keuze viel op de JCA-vestiging Tilburg omdat ik trainde in Den Bosch. En zo startte ik aan de studie SPECO, commerciële economie gericht op de sport-branche.

Aan de slag
Na hard werken studeerde ik in februari 2020 af. Met mijn diploma op zak was ik klaar voor de volgende stap: werken. Ik kon al snel aan de slag bij ITicon B.V. Tijdens het sollicitatieproces bespraken we al hoe ik mijn werk voor ITicon B.V. zou kunnen combineren met het schermen. Samen met mijn werkgever heb ik gekeken hoe ik het beste uit mijn sport en uit mijn werk kan halen. Dat hier vanaf de sollicitatie open over gesproken kon worden voelde heel goed. Ik werk 28 uur in de week, verdeeld over vijf werkdagen. Flexibel, zodat ik het passend kan maken met mijn trainings- en wedstrijdschema. En voordat het “hip” was, kreeg ik de mogelijkheid geboden om veel remote te werken. Zolang aan het einde van de maand het correcte aantal uren maar gemaakt is.Maar toen ik begon bij ITicon, na het maken van al deze afspraken, kon ik werk helemaal niet combineren met topsport. Ik kwam namelijk op 1 maart 2020 in dienst en er werd geen topsport bedreven in die eerste lockdown periode. Het was apart om ingewerkt te worden tijdens een lockdown, een branche te moeten leren kennen zonder je collega’s echt te kunnen zien terwijl je vangnet – de sport – wegvalt.

Gelukkig kwamen er langzaam weer periodes waarin de sport opgepakt kon worden. Het schermseizoen 2019/2020 werd in maart onderbroken. Het seizoen erop (2020/2021) werden her en der wedstrijden georganiseerd onder strikte regels, opbouwend naar het verzette Olympische jaar. In seizoen 2021/ 2022 begon alles geleidelijk weer “normaal” te worden, waarna afgelopen seizoen zonder covid-restricties weer aanvoelde als vanouds.

Valkuilen
Toen ik mijn sport nog combineerde met school, nam ik mijn schoolwerk overal mee naar toe. In de auto, de trein, het vliegtuig; overal werkte ik aan school. Het was namelijk pas klaar wanneer het tentamen of project afgerond was. Daar kwam bij dat ik van huis uit had meegekregen dat school niet mocht lijden onder de sport. Stiekem zorgde dat ervoor dat school nooit echt afgesloten was, ik was altijd aan het multi-tasken. Dit gedrag is iets dat ik echt moest afleren toen ik ging werken. En het afleren van gedrag dat je jezelf 11 jaar lang hebt aangeleerd blijft soms lastig. Dat mijn werktijd erop zit betekent niet dat mijn collega’s ook al klaar zijn. Dit zorgde ervoor dat ik de behoefte voelde om tijdens trainingen te reageren op werkmailtjes of -appjes, zeker als deze over projecten gingen waar ik bij betrokken was. Of dat ik bijvoorbeeld onderweg naar een wedstrijd toch nog even digitaal aanhaakte bij een meeting.

Recent heb ik een fijn gesprek gehad met mijn werkgever en besproken dat we willen proberen dit sportseizoen werk en sport beter te scheiden. Niet meer tussendoor aanhaken bij meetings: “Als je er niet bent, dan ben je er niet. Je moet je 100% kunnen focussen op de sport als dat nodig is. We waarderen je betrokkenheid, maar ga voor je sport.” En dat is echt iets unieks, dat vanuit het management zoveel betrokkenheid en support wordt getoond aan mijn sportcarrière.

Het blijft pas- en meetwerk. Dat vraagt flexibiliteit van mij als medewerker en het vraagt flexibiliteit van het management en mijn collega’s.  Samen voegen we waarde toe aan elkaars doelen. ITicon helpt mij in de groei en ontwikkeling van mijn sportcarrière en ik help ITicon bij het behalen van haar doelen en visie. Zo vormen we samen een goed team!

Samen meer waarde | Let’s build a great team