Hoe maak ik een goed overwogen besluit om een trend te volgen?

De eerste paar weken van 2021 zijn al weer voorbij. Heb jij je plannen voor jezelf of voor je bedrijf voor dit jaar al geformuleerd en uitgewerkt? Heb je gekeken naar de trends en ontwikkelingen in de markt? Wij snappen dat het lastig is om alles te volgen en bij te houden in een steeds veranderende markt. Graag geven wij jullie onze tips om een goed overwogen besluit te maken om een trend te gaan volgen.

Trends volgen in 2021?

Iedere jaar in worden in december overal verschillende lijsten en opsommingen gemaakt met voorspellingen en trends voor het komende jaar. Zo hebben wij vorige week op onze LinkedIn pagina de video van TrendWatching gedeeld. Hierin gaven zij hun voorspellingen voor de 21 belangrijkste trends van 2021. Maar wat moet je nu met dit soort voorspellingen? Hoe beslis je of je deze kan toepassen op jezelf of op je bedrijf?

Kansen zijn er genoeg, een trend of ontwikkeling op de markt brengt nieuwe behoeften en situaties. Ben je er als eerste bij, dan kan je er als eerste de vruchten van plukken. Maar soms zitten er gewoon te weinig uren in een dag om alles uit te zoeken, uit te voeren en te ontwikkelen. Hoe beslis je dan of je mee moet doen aan een trend? Of dat je deze beter voorbij kan laten gaan?

Onze tip is: test en toets de trend aan je missie en visie. Niet alleen als bedrijf maar ook als zzp’er is het key om je missie en visie duidelijk geformuleerd te hebben. Sluit de trend aan? Draagt de trend of ontwikkeling bij aan mijn missie en visie? Dan is het zeker de moeite waard om deze te gaan implementeren. Reserveer tijd en prioriteit om de trend te onderzoeken en vervolgens uit te voeren.

Trends manoeuvreren zich door de markt. Hoe eerder je er bij bent, hoe beter je later verder kan (uit) bouwen op de trends. Het belangrijkste is om het doel van het implementeren van de trend duidelijk te hebben, wat wil je er mee bereiken en wat voegt deze toe aan je missie en visie? Volg geen trend om dat iedereen dat doet, maar omdat jij er echt wat aan hebt.

Met deze zaken in gedachte maak je altijd de juiste keuze om een trend wel of niet te gaan volgen.

Samenvattend:

  1. Krijg de trends in het vizier, volg trendwatchers / vakliteratuur
  2. Toets de trend aan je missie en visie
  3. Vraag jezelf af: voegt deze trend iets toe aan mijn missie en visie?
  4. Is het antwoord ja? -> reserveer tijd en prioriteit om de trend goed uit te voeren.
  5. Formuleer je doel: wat wil je bereiken met het uitvoeren van deze trend?
  6. Implementeer en bouw waar nodig is uit.

Succes met het inspelen op, de voor jou waardevolle, trends!