Hoe richt ik mijn (thuis)werkplek makkelijk duurzaam in?

Duurzaamheid lijkt wel het woord van de afgelopen tijd te zijn in ondernemersland. Maar hoe gaan we hier nu mee om? In verband met de huidige omstandigheden, Covid-19, worden er veelvuldig nieuwe werkplekken ingericht. Een bureau, stoel, desktop of laptop en nog een aantal andere noodzakelijke items worden hiervoor aangeschaft.

Wil je dit op een duurzame manier aanpakken? Dat is mogelijk. Ga niet zomaar standaard je interieur en hardware bestellen, maar kijk goed en zoek naar wat bij jezelf en een maatschappelijk verantwoorde omgeving past.

Graag geven wij jullie een paar simpele duurzame voorbeelden van hoe je zelf je steentje kan bedragen bij het duurzaam inrichten van je (thuis)kantoor:

  1. Je kunt tegenwoordig van oud, afgeschreven (kantoor)meubilair nieuwe bureaus of tafels laten maken. Dit betekent, dat deze opgehaalde meubelen helemaal gecontroleerd worden door de fabrikant en nieuwe onderdelen en stoffering krijgen. Hierdoor ontstaat er veel minder afval en dat is goed voor onze leefomgeving. Er zijn verschillende grote spelers op de markt die dit al doen maar ook steeds meer kleine eenmanszaken upgraden (kantoor) meubilair. Bijvoorbeeld:

https://www.ahrendhergebruik.nl en  https://www.gispen.com/nl/circulaire-economie/refurbishment .

  1. Je kunt ook denken aan refurbished apparatuur voor vervanging van je bestaande laptop en/of telefoon. Refurbished betekent gereviseerd. Het voordeel van refurbished is dat het vaak veel goedkoper is dan nieuw. Je bespaart soms wel 50% op een product die nog in uitstekende technische en uiterlijke staat is! Behalve de besparing op je eigen budget, voorkom je dat deze artikelen op de afvalhoop terecht komen. De meeste merken bieden een officiële refurbished optie aan. Klik hier voor een mogelijke leverancier.
  1. Een andere interessante oplossing zou kunnen zijn om je stoelen te laten maken van “afval”. Deze worden gemaakt door een 3d printer. De grondstoffen die hiervoor gebruikt worden zijn komen uit oude apparaten die defect zijn. Dit kunststof wordt gebruikt om hier stoelen van te printen. Met als uitkomst een prachtig ontwerp en een geweldige manier van circulair innoveren.

Klik hier voor meer informatie.

Al met al kan je door even aandacht te besteden, bij het (her)inrichten van een (thuis) werkplek, simpeler, duurzamer en mogelijk voordeliger bezig zijn dan vooraf gedacht. Als beloning voor je prachtige werkplek kun je nog een bidon of drinkfles aanschaffen gemaakt van suikerriet. Dit werkt weer twee kanten op natuurlijk: gebruik van kraanwater i.p.v. bronwater en volledig recyclebaar materiaal. 😉

Proost!