Digitaal minimalisme

Een paar weken geleden is de nieuwste documentaire van the Minimalists op Netflix verschenen. Oftewel, twee mannen die zichzelf ‘minimalisten’ noemen. Hun stappenplan is als volgt: je ruimt je huis op, doneert wat je niet meer nodig hebt en aan het eind schijn je meer tijd en ruimte te hebben voor de dingen die er echt toe doen in het leven. Ik hoor je denken: ‘Oke leuk, maar wat heeft dit te maken met IT?’. Dan heb je vast nog niet van de volgende kreet gehoord: ‘digitaal minimalisme’.

Verzameldrang

Mensen die met minimalisme in aanraking zijn gekomen, omschrijven het als bevrijdend. Zo worden schulden afgelost, duurzaamheid bevorderd en het consumentisme langzaam verruild voor een mentale staat van voldoening. Daarnaast behoudt men de spullen die daadwerkelijk waarde toevoegen in het dagelijks leven en zo ook het geld waard zijn. Win-win. Niet alleen in ons persoonlijke leven worden zolders volgestapeld met dozen vol spullen die we ‘misschien ooit’ nog een keer nodig hebben. Ook in ons professionele leven hebben we, vaak ongemerkt, last van verzameldwang.

Een mailbox waaraan je een volledige werkweek kan besteden om slechts één mailtje terug te vinden, overvolle cloudopslag, onnodige documentatie en  irrelevante bestanden. Dit zijn slechts een aantal voorbeelden die opgaan voor veel bedrijven (ook buiten de IT). Natuurlijk valt er wat te zeggen voor het bewaren van bestanden, maar er valt nog veel meer te zeggen voor het kritisch beoordelen van welke bestanden je behoudt. Nu hoor ik je weer denken: ‘O ja? Heb je mijn to-do lijst al eens bekeken?’ Nee, maar het is absoluut jouw tijd waard.

Naast dat een opgeruimde digitale werkomgeving rust en ruimte geeft, is het van groot belang voor ons klimaat. Hierop heb jij impact met jouw digitale voetprint.

Impact

Jouw digitale voetprint is namelijk wel degelijk een bestaand ding. De impact van ons internetgebruik is groter dan de totale Co2 uitstoot van vliegtuigen. Alles wat wij streamen, versturen of bewaren, wordt opgeslagen op enorme servers in datacenters die enorm veel stroom verbruiken. Onder andere doordat al die servers gekoeld moeten worden. Ze produceren namelijk een behoorlijke hoeveelheid hitte.

De 3,3 miljard dagelijkse zoekopdrachten op Google veroorzaken zo’n 660 ton Co2 uitstoot per dag. En dat is nog maar een klein gedeelte van de diensten die Google aanbiedt. Daarnaast blijkt dat het aantal apparaten per persoon blijft uitbreiden. Naast de smartphone en laptop hebben ook veel mensen inmiddels een smartwatch en smartspeaker. Al deze apparaten worden tevens regelmatig vervangen. De reden dat dit niet goed is voor het milieu is dat er uitstoot wordt veroorzaakt bij zowel het gebruik als de productie van deze apparaten. Ook richt het restafval van deze apparaten schade aan. Volgens stichting Plastic Soup Foundation wordt afval nog steeds niet naar behoren verwerkt. Zo wordt veel afval nog steeds onterecht gezien als ‘restafval’ wat wordt verbrand om uiteindelijk weer in de lucht terecht te komen. Ook wordt afval soms zelfs begraven in een vuilnisbelt.

Wat kan je doen?

We weten dat we allemaal impact hebben op klimaatverandering, dat er iets moet veranderen en dat de grootste vraag blijft: ‘hoe moeten we dat doen?‘. Hierin kan de ICT-branche een bijdrage leveren. Het liefst zou ik hier een uitgebreid boek over schrijven, maar vandaag hou ik het bij de digitale voetprint. Het is makkelijk, kost een paar uur en heeft grote impact.

• Ruim je mailbox op. Dat wil zeggen, schrijf je uit van nieuwsbrieven, gooi overbodige mails weg en neem minder mensen mee in de CC.
• Sla veelgebruikte websites op als favorieten. Door minder gebruik te maken van een zoekmachine, kan je Co2 besparen. Zet daarom veelgebruikte websites in de favorietenbalk om onnodige zoekopdrachten te voorkomen.
• Stel Ecosia in als standaard zoekmachine. Als je toch wat moet opzoeken, gebruik dan Ecosia. Een zoekmachine die 80% van de opbrengsten investeert in het planten van bomen.
• Sla zo min mogelijk op in de Cloud. Zet alleen bestanden in de Cloud die collega’s ook nodig hebben. Andere bestanden kunnen beter (wanneer je ze moet bewaren) op de harde schijf van je computer.
• Gebruik liever Wifi dan 4G of 5G. Het mobiele netwerk maakt namelijk gebruik van de datacenters. Des te meer het wordt gebruikt, des te meer een beroep wordt gedaan op die oververhitte datacenters.
• Doe langer met apparaten. Een laptop of telefoon is niet na twee jaar al toe aan vervanging. Mits er zuinig mee om wordt gegaan, kunnen apparaten veel langer mee dan dat er gemiddeld gebruik van wordt gemaakt.
• Ga het gesprek aan met medewerkers over duurzaamheid. Er is natuurlijk veel meer wat wij kunnen aanpakken, maar het begint met bewustwording. Daarom is het van belang om hier als werkgever aandacht aan te schenken. Zowel richting medewerkers als richting klanten en overige zakenrelaties.
• We streamen, mailen en documenteren behoorlijk wat af. Mijn laatste tip zou dan ook zijn om minder te streamen, nadat je de documentaires hebt gezien natuurlijk.

Het voelt als een onmogelijke opdracht om klimaatverandering tegen te gaan. Maar als we allemaal een klein beetje bijdragen, dan is de verandering snel zichtbaar. Het begint met bewustzijn en eindigt met een opgeruimde computer en een goed geweten.

PS: aanrader

Welke gevolgen klimaatverandering teweegbrengt is inmiddels groot uitgelicht en dagelijks waarneembaar. Maar mocht je er toch meer over willen weten, dan raad ik je aan om na the Minimalists: Less Is Now, de documentaire van David Attenborough, A Life On Our Planet te kijken.

ITicon, dienstverlener in de IT, houdt in haar bedrijfsvoering rekening met de effecten op mens, milieu en maatschappij. “Samen Duurzaam Groeien” is dan ook één van de motto’s van het bedrijf. Om haar eigen werknemers, maar ook anderen te helpen bij het laten groeien en ontwikkelen van zichzelf, is de ITicon Academy opgericht. Neem een kijkje op de site om het aanbod aan trainingen te zien.